Lastechniek - Machinehandel

In deze rubriek vindt u een overzicht aan advertenties waarin diverse vormen van lastechniek en toebehoren worden aangeboden. U kunt hier kosteloos en gemakkelijk op reageren of zelf adverteren door een account aan te maken op deze pagina.


Materialen verbinden door te lassen

Bij lassen praat men over het verbinden van materialen door druk en/of warmte waarbij er op de verbindingsplaats materiaal zacht wordt gemaakt om later uit te harden. Door wel of geen materiaal toe te voegen dat ongeveer dezelfde samenstelling heeft brengt men een doorlopend materiaal. Bij lassen smelt zowel het materiaal als het toevoegmateriaal. Lassen wordt op veel manieren toegepast en er zijn een enorme hoeveelheid technieken die in specifieke gevallen en materialen op een verbinding uitkomen die sterker is dan het materiaal zelf.


Voor- en nadelen van lassen

Lassen brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Lasverbindingen zijn sterk, licht en goedkoper om aan te brengen dan bout of klinkverbindingen. Daarnaast hoeven er geen gaten geboord te worden en hou je gladde oppervlakken. Het is bestand tegen hoge temperaturen en verzwakt de constructie niet. De stugheid van een lasverbinding heeft ook een duidelijk nadeel; namelijk dat het niet meer demonteerbaar is. Lassen brengt tevens met zich mee dat er een structuurverandering optreedt in het materiaal en er kunnen gevaarlijke omstandigheden ontstaan bij het gebruik van een lasapparaat. Losslaande vonken, spatten, rook en vrijkomende hitte kunnen gevaarlijk zijn. Daarnaast moet je voorzien zijn van de nodige lasbenodigdheden om niet te verbranden of schade aan de ogen te krijgen.


Laskwaliteiten

De kwaliteit van een las is afhankelijk van een plethora aan factoren. Het begint al met de materiaalkeuzen in verbinding- en toevoegmaterialen. Een minder geoefende lasser zal ook meer lasfouten maken die effect hebben op het uiteindelijke beeld de constructie. De meeste lastechnieken zijn al redelijke geraffineerd, maar er is een steeds hogere maatstaf aan kwaliteit. Het controleren van kwaliteit kan men doen door losse testjes te maken en deze aan buig- en trekproeven te laten ondergaan. De las zelf kan ook onderzocht worden door ultrasone apparatuur te gebruiken om inwendig de las te kunnen zien.